Responsabilitatea personală - cheia unei vieți sănătoase

Veröffentlicht am 11. April 2023 um 16:22

Există anumite momente în viață în care suntem mai dispuși să ne schimbăm comportamentul, de exemplu:

inceputul unui an nou, o zi de naștere importantă sau un eveniment major în viață.

 

Dar, după cum știm cu toții, este mult mai ușor să stabilești rezoluții bune decât să le respecți!

 

Dar ce-ar fi dacă, am înceta să ne mai stabilim obiective pentru ca apoi să fim dezamăgiți atunci când nu le atingem ...

 

și ne-am gândi, în schimb, la

modul în care ne-am putea asuma mai multă responsabilitate pentru a lucra în vederea atingerii obiectivelor noastre?

 

Cum intrerupi autosabotajul?


Primul pas pentru a ne asuma responsabilitatea este să ne analizăm sincer obiceiurile și comportamentele actuale.

 

Acest lucru poate fi dificil, deoarece avem tendința de a minimiza sau de a ne justifica cumva obiceiurile noastre proaste.

De exemplu: doresti să mananci mai sănătos, dar după o zi în care totul a mers prost, te "consolezi" cu bunătăți. Vrei să reduci consumul de alcool, dar după o zi lungă, tentația este mare de a justifica paharul de vin de seară ca fiind bine meritat. Dar este comportamentul acesta cu adevărat un răsfăț sau încerci doar să îți distragi atenția cu alegeri nesănătoase?

 

Recunoașterea și evaluarea onestă a situației actuale reprezintă un prim pas important către responsabilitatea personală.

 

Obiceiuri sănătoase

 

O rutină ne oferă un scop, o structură și o responsabilitate și față de noi înșine. Ea ne poate ajuta să ne atingem obiectivele.

 

Multe obiceiuri sănătoase au un efect de domino pozitiv. Îngrijirea sănătățîi noastre fizice ne poate îmbunătăți și sănătatea mentală.

De exemplu, o alimentație echilibrată și sănătoasă, cu respectarea orelor de pauza intre mese (de exemplu prin metoda postului intermitent) duce la mai multă energie și mai puțină apatie.

Consumul de fructe și legume din abundență, proteine slabe, cereale din seminte vechi, nemodificate genetic și grăsimi sănătoase îi va oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa la maximum.

 

O rutină sănătoasă poate include, de asemenea, ore regulate de culcare, astfel încât să te poți concentra mai bine și să fii mai puțin iritabil în timpul zilei.

 

Ai grijă de sănătatea ta mentală

 

Neglijarea bunăstării noastre mentale poate avea un impact negativ asupra altor aspecte ale vieții.

 

Există măsuri simple pe care le poți implementa pentru a susține asumarea responsabilitatatii pentru sănătatea ta mentală.

De exemplu metode de mindfulness, meditația/rugăciunea sau ținerea unui jurnal. Acestea te pot ajuta să faci față stresului sau provocărilor cotidiene într-un mod mai calm.

 

Caută cauza situațiilor în care te simți stresat sau anxios.

Ce te face nefericit? Este vorba despre muncă sau o relație toxică? Îți asumi prea multe responsabilități? Sau poate ești subprovocat și acest lucru declanșează plictiseală și frustrare?


În funcție de circumstanțele în care te afli, ar putea fi util să îți reduci consumul de media, hobby-urile (care îți provoacă prea mult stres) sau, din contră, să îți găsesti alte activități noi, care să iți aducă plăcere.


Rămâi pozitiv


Ține cont de faptul că, drumul către obiectivele tale, este de fapt constiuit din urcușuri și coborâșuri.

Schimbarea necesită în general timp, iar lucrurile nu merg întotdeauna drept. Deși poate fi frustrant atunci când lucrurile nu se desfășoară conform planului, este important să nu renunți.

Ia eșecurile ca pe o oportunitate pentru auto-reflecție și amintește-ți motivul pentru care ai început de fapt lanțul schimbărilor. 

 

Cere susținerea grupului tău de încredere


Atunci când alții te responsabilizează, este mai ușor să menții rutina și astfel să te apropii de obiectiv. Daca ai un grup de încredere, poți implica și persoanele apropiate în a te ajuta să preiei responsabilitate asupra vieții tale.

 

De exemplu, dacă te antrenezi pentru o alergare, găsește-ți un partener de antrenament! Este mai ușor să te prezinți la antrenament când știi că te așteaptă cineva acolo. Și chiar dacă s-ar întâmplă să iți lipsească motivația, iți este mai greu să refuzi pentru că în general nu vrem să dezamăgim pe nimeni.

Alternativ ai putea să iți împărtășiți planurile cu un coleg pentru a iți menține motivația. Sau ai putea să te alături unui forum online sau unui grup de social media cu țeluri asemănătoare pentru a te sprijini în momente de mai puțină motivație.

 

Bineînțeles că poți să  îți atingi obiectivele și de unul singur. Asta necesită doar mai multă perseverență și focus.

 

Renunță la ceea ce nu poți controla


... și asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta sferă de influență! ... pentru propria ta viață!

 

Poate că nu poți evita conflictul în familie, dar poți schimba modul în care reacționezi la el.

Poate nu poți evita toate situațiile în care pe masă se află alimente nesănătoase (de exemplu, la o petrecere aniversară), dar poți determina cât de mult din ele mănânci.

 

Nu este vorba despre renunțare, ci despre o plăcere conștientă.

Momentul, când ajungi să realizezi că deții, de fapt, controlul, poate fi un moment incredibil de eliberator.

 

Să ne asumăm responsabilitatea pentru propria sănătate nu este întotdeauna ușor,

dar este esențial dacă dorim să obținem rezultate durabile și realizabile în viața noastră.

 

Începe cu o evaluare onestă a situației în care te afli acum și continuă apoi cu stabilirea unor obiective realizabile, care să te apropie de rezultatul dorit.

 

Schimbarea necesită timp.

 

Așa că nu vă descurajați. Cu răbdare și perseverenta, totul este posibil.

 

 

Daca doresti sa afli cu ce produse imi sustin eu sanatatea, te invit pe pagina 

 

Acolo vei gasi link-uri catre site-uri in care am incredere si pe care le recomand cu caldura si o constiinta impacata.

 

Daca ai intrebari legate de produse, ma poti contacta oricand.

 

Cu drag,