Cum să îți protejezi energiile și să creezi limite sigure pentru o viață echilibrată

Veröffentlicht am 11. August 2023 um 00:50

Într-o eră în care agitația și solicitările cotidiene pot să ne consume, abilitatea de a menține un echilibru și de a proteja energia personală, mai ales intr-o familie cu copii mici, devine crucială.

Acest articol explorează pașii esențiali pentru a institui limite sănătoase și pentru a-ți proteja vitalitatea și echilibrul emoțional în fața provocărilor moderne.

 

Încep cu o definiție: Limitele sau granițele personale sunt liniile pe care le trasăm pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți. Ele definesc ce acceptăm și ce nu, ce avem nevoie și ce nu, ce împărțim și ce nu. Granițele sunt importante pentru bunăstarea, relațiile și însăși identitatea noastră.

 

Dar ce se întâmplă când nu putem/ nu știm sau chiar nu avem granițe? Sau când acestea sunt prea slabe? Ca atunci când ne lăsăm mereu exploatați, răniți sau ignorați de ceilalți? Când ignorăm sau suprimăm propriile noastre nevoi, sentimente și valori? Când ne simțim vinovați sau furioși pentru că spunem nu sau pentru că cerem ajutor?

Răspunsul devine clar de multe ori abia când este târziu. Când realizăm că am terminat resursele interioare și de multe ori și pe cele exterioare, și începem să suferim de răni emoționale, care se pot manifesta sub diferite forme, printre cele mai cunoscute fiind formele de anxietate, depresie, burn-out, stres cronic, dureri, și chiar și la nivel fizic până la boală.

 

Ne simțim doborâți, singuri, nefericiți și neîmpliniți.

De fapt pierdem legătura cu noi înșine și cu potențialul nostru adevărat - cu forța noastră vitală. Ne simțim doborâți, singuri, nefericiți și neîmpliniți.

 

Cum putem schimba această situație?

Cum putem stabili granițe sănătoase și să ne vindecăm emoțiile?

Cum putem prelua controlul asupra vieții noastre și să fim mai fericiți? 

 

Permite-mi te rog să îți dau câteva sfaturi concrete despre cum poți face asta.

 

Cum poți să îți stabilești granițele?

 

  • Conștientizarea propriilor nevoi, valori și sentimente.

Scrie-le sau rostește-le. Recunoaște ce este important pentru tine și ce te face fericit. Învață să te respecți și să te apreciezi pe tine însuți.

  • Comunicarea granițelor în mod clar și ferm.

Spune-le celorlalți ce vrei și ce nu vrei, ce ai nevoie și ce nu ai nevoie, ce accepți și ce nu accepți. Folosește un limbaj prietenos, dar hotărât. Evită cuvinte ca “poate”, “de fapt” sau “cumva”, care îți slăbesc sau diluează afirmația.

  • Creșterea consecvenței legate de limitele proprii.

Nu te lăsa manipulat, convins sau intimidat de ceilalți să îți depășești sau să renunți la granițele tale. Respectă și limitele proprii și nu încălca granițele celorlalți.

  • Stabilirea de consecințe pentru încălcarea granițelor.

Spune-le celorlalți ce se întâmplă dacă nu te respectă sau nu respectă granițele tale. De exemplu, te poți distanța, întrerupe comunicația sau pune capăt relației. Aplică aceste consecințe, dacă este necesar.

  • Exersarea în a spune NU.

A spune nu este una dintre cele mai importante abilități pentru a stabili granițe. Le arată celorlalți că te iei în serios pe tine însuți și că nu permiți orice cu tine. Exersează să spui nu în diferite situații și cu diferite persoane. Poți să dai și un motiv pentru nu-ul tău, dar nu trebuie să te justifici sau să te scuzi.

  • Folosirea corectă a limbajului corporal.

Limbajul tău corporal poate întări sau slăbi mesajul tău verbal. Ai grijă să ai o postură deschisă, încrezutore și relaxată. Privește-ți interlocutorul în ochi, zâmbește prietenos și respiră calm. Evită gesturile sau expresiile faciale care exprimă nesiguranță, frică sau supunere.

  • Întărirea stimei de sine.

Pentru a stabili granițe, trebuie să te iubești și să te apreciezi pe tine însuți. Trebuie să crezi că meriți respect și apreciere. Trebuie să știi că ești suficient și că nu depinzi de aprobarea sau recunoașterea celorlalți. Întărește-ți stima de sine prin afirmații pozitive, autoîngrijire și autoacceptare.

  • Cererea de sprijin de la alții.

A stabili granițe nu este întotdeauna ușor. De aceea este important să ceri sprijin de la alții care te înțeleg și te susțin. Pot fi prieteni, familie, terapeuți sau alte persoane de încredere. Împărtășește cu ei experiențele, sentimentele și provocările tale legate de stabilirea granițelor. Lasă-i să îți dea curaj, feedback și sfaturi.

 

Pe lângă importanța stabilirii granițelor, este important să înveți să iți gestionezi și energia emoțională, pentru a o putea integra complet în propriul sistem.

 

Cum poți recăpăta controlul asupra energiei emoționale?

 

Iată cateva opțiuni:

 

Pasul 1: Implementarea unui ritual de sfârșit de zi:

Înainte de a încheia ziua, alocă-ți un moment pentru a reflecta asupra evenimentelor. Acest ritual te ajută să eliberezi ceea ce nu mai este necesar și să pregătești terenul pentru o zi proaspătă. Dacă ai copii mici, îi vă ajuta și pe ei dacă iți iei puțin timp seara, pentru a trece în revistă pe scurt ziua și a verbaliza emoțiile trăite. Unele personalități cunoscute pe scena internațională a dezvoltării personale și neurostiintei recomandă chiar notarea a 3 lucruri care ți-au adus emoții pozitive (fericire / bucurie / încântare, etc). Un astfel de exercițiu iți vă readuce focusul asupra frumosului din viață și te vă ajuta la restabilirea echilibrului în perioade mai solicitante. Acest ritual simplu poate fi și un moment de liniște și regăsire a propriei identități.

Pasul 2: Descoperirea rădăcinilor emoțiilor:

Atunci când te simți copleșit/ă de emoții, îți poți adresa întrebarea: "De ce simt asta?" Ce situație anume m-a adus aici? Și poate: când am simțit asta, pentru prima data în viață mea? Aflarea rădăcinilor emoțiilor tale te ajută să le înțelegi mai profund și să le gestionezi eficient. Poate descoperi prin exercițiul acesta și o matrice, care se repetă mereu și pe care dorești să o schimbi. Uneori putem apoi restabili unele valori și limite care ne sunt încălcate, dar la care nu dorim să renunțăm. Acest exercițiu te ajută să înțelegi și să gestionezi mai bine emoțiile care vin la pachet spre exemplu cu viața de mamă.

 

Pasul 3: Simplificarea programului cotidian:

Prioritizarea activităților zilnice este esențială pentru a-ți conserva energia. Învață să spui "nu" pentru a putea să-ți concentrezi resursele asupra aspectelor cu adevărat semnificative. Mai ales în cazul mămicilor cu copii mici, al căror timp este mereu solicitat, invățarea punerii limitelor prin a spune "nu" și prioritizarea le va ajuta să își concentreze energia pe aspectele cu adevărat semnificative din viața lor. În loc să te împrăștii cu o mulțime de activități, alege cu atenție doar câteva activități prioritare pentru ziua respectivă. De exemplu, în loc să planifici o mulțime de întâlniri și activități într-o singură zi, poți să îți alegi doar una sau două activități esențiale, cum ar fi o plimbare în parc cu copiii și timp de joacă creativă acasă. Acest lucru îți permite să te concentrezi pe acele momente cu adevărat valoroase și să eviți aglomerația. Diminețile pot fi agitate pentru mamele cu copii mici. În loc să încerci să realizezi prea multe lucruri într-un timp scurt, simplifică rutina dimineții. De exemplu, poți să pregătești hainele pentru ziua următoare înainte de culcare sau să pregătești micul dejun în avans. Aceste mici ajustări pot face diminețile mai liniștite și mai puțin stresante, permițându-ți să te concentrezi pe a fi prezentă și atentă în interacțiunea cu copiii tăi.

Prin simplificarea agendei, îți oferi șansa de a trăi mai conștient și de a valoriza momentele cu cei dragi.

 

Pasul 4: Reînnoirea prin conexiunea cu natura:

Petrece timp în natură pentru a-ți revitaliza energia. Aerul curat și calmul natural au puterea de a contracara stresul urban. Și pentru familii petrecerea timpului în aer liber împreună cu copiii poate fi o modalitate minunată de a revitaliza energia membrilor familiei și a dezamorsa stări emoționale prea puternice. Joaca în natură oferă atât oamenilor mici, cât și celor mari, un sentiment de reconectare și bucurie.

 

Cum să beneficiezi de metoda Codului Emoțiilor:

 

Când totuși cotidianul ne înghite cu energia lui, iar prelucrarea și integrarea emoțiilor este întreruptă sau suprimată, iți poți îmbunătăți starea, elibera rănile emoționale și proteja energia vitală prin această metoda simplă, sigură, eficientă și foarte rapidă numită Codul Emoțiilor®

 

Codul Emoțiilor® este o metodă de vindecare energetică, dezvoltată de Dr. Bradley Nelson.

 

Se bazează pe constatarea că fiecare emoție are o anumită vibrație și că emoțiile negative se pot fixa ca blocaje energetice în corpul nostru.

Aceste blocaje le numim emoții capturate/captive.

 

Emoțiile capturate pot cauza multe probleme in propria viata, cum ar fi:

  • Probleme fizice, ca de exemplu dureri, tensiuni sau boli
  • Probleme psihice, cum ar fi anxietate, depresie sau stres
  • Probleme emoționale, cum ar fi puseele de furie, tristețe sau vinovăție
  • Probleme relaționale, cum ar fi conflicte, neînțelegeri sau despărțiri
  • Probleme de viață, cum ar fi griji financiare, crize profesionale sau lipsă de sens

Cu ajutorul Codului Emoțiilor® putem detecta, numi și elimina emoțiile captivate.

Acest lucru se face simplu și rapid cu ajutorul unui magnet și al unui test muscular.

Codul Emoțiilor® te poate ajuta să:

  • Îți îmbunătățești sănătatea fizică
  • Îți întărești sănătatea psihică
  • Îți găsești echilibrul emoțional
  • Îți armonizezi relațiile
  • Îți crești fericirea de a trăi

Avantajele Metodei Codului Emoțiilor:

 

  1. Eliberarea emoțiilor captivate: Prin utilizarea metodei Codului Emoțiilor, poți elibera emoțiile negative reținute în adâncul tău. Aceasta îți deschide calea spre eliberare și transformare. Si mai ales pentru mamele cu copii mici, poate fi o metodă deosebit de utilă. Prin eliberarea emoțiilor captive (uneori transmise de generatii in familie), poți simți un răspuns de eliberare și de liniște interioară.

  2. Cresterea increderii in propriile alegeri: Prin eliberarea influențelor negative, vei dezvolta încredere în propriile tale decizii și vei trăi autentic. Deasemenea vei putea dobândi o încredere mai mare în propria ta intuiție și în abilitatea ta de a lua decizii în interesul familiei tale

  3. Trairea de relații autentice și sănătoase: Stabilirea unor limite sănătoase îți permite să investești în relații autentice și să construiești conexiuni durabile. Stabilirea de limite și gestionarea emoțiilor sunt abilități valoroase pe care le poți transmite si copiilor tăi. Ei vor învăța să gestioneze emoțiile și să își protejeze propria lor energie.

 

 

Dacă vrei să afli mai multe despre Codul Emoțional® sau să rezervi o ședință, mă poți contacta oricând.

Sunt Practician Certificat de Codul Emoțiilor® și mă bucur să te însoțesc pe drumul tău spre vindecarea emoțională.

 

Crearea de limite sănătoase și gestionarea energiei emoționale sunt pași fundamentali spre a trăi o viață echilibrată și înfloritoare. Fiecare pas mic către a-ți proteja energia contează. Iar În calitate de mamă cu copii mici, a-ți proteja energia este o prioritate. Cu sprijinul metodei Codului Emoțiilor, vei aborda provocările cu încredere și vei găsi o stare de armonie autentică. Astăzi este ziua în care poți face primul pas spre o viață mai conștientă și mai împlinită!