9 uleiuri esentiale interzise în timpul sarcinii

Veröffentlicht am 2. Oktober 2022 um 18:53

După cum am menționat deja și în alte articole, uleiurile esențiale funcționează și sunt folosite de mii de ani pentru a susține sănătatea și vitalitatea.

 

Printre cele mai iubite metode de utilizare, se numără, băile, masajele, compresele, inhalările și, uneori, ingerarea orală.

Ca regulă generală, atunci când se utilizează uleiuri esențiale pure, este recomandat ca acestea să fie amestecate cu un ulei purtător, pentru a evita suprasensibilizarea sau iritațiile în organism.

 

Deși uleiurile esențiale sunt în general considerate sigure și foarte benefice pentru organismul uman, există anumite uleiuri esențiale care sunt contraindicate, mail ales în timpul sarcinii sau alăptării.

Uleiurile esențiale pure pot fi un sprijin excelent în timpul sarcinii, dar, deoarece sunt esențe puternice și conțin ingrediente active foarte concentrate într-o singură picătură, anumite componente pot fi mult prea stimulante pentru organism, fluxul sanguin, mușchi sau celule, astfel afectându-le. De exemplu, o picătură de ulei de mentă este echivalentul a 28 de căni de ceai, deci vă puteți închipui cât de puternic poate fi efectul asupra utilizatorului, cu atât mai mult în timpul sarcinii, când trupul nostru oricum este mai sensibil, fiind supus unor transformări enorme.

  

Un efect care poate este dorit în alte perioade ale vieții, poate duce la rezultate nedorite în timpul sarcinii. Spre exemplu anumite componente ale uleiurilor esențiale pot stimula sistemul muscular sau chiar uterul, provocând astfel un travaliul înainte de termen. De aceea, unele uleiuri esențiale, ce conțin anumite tipuri de compuși chimici naturali, este mai bine să fie evitate cu totul pentru a minimiza riscul de avort spontan. 

 

În următorul videoclip, am sintetizat cunoștințele mele din domeniu și am făcut o listă (nu neapărat completă) a uleiurilor esențiale ce trebuiesc eventual evitate pe perioada de sarcina sau alăptare. Dacă ți-a plăcut scurta prezentare m-aș bucura de un feedback sau o abonare.

În acest context ,aș dori, să menționez din nou, cât de importantă este calitatea uleiurilor esențiale folosite.

Multe dintre uleiurile care se găsesc pe piață sunt de calitate inferioară.

De exemplu uleiurile esențiale pot fi extrase din plante cu grad de poluare ridicat, având astfel elemente toxice în compoziție. Pot fi întinse cu uleiuri chimice, pot fi modificate chimic sau chiar construite în totalitate în laborator după formule chimice, sau pot fi doar din a doua sau a treia distilare. Apelez la toată lumea care dorește să folosească uleiuri esențiale, să se asigure că uleiurile folosite sunt unele dintre cele mai pure posibile, având o calitate impecabila.

 

În articolul de AICI vorbesc mai detaliat despre ce trebuie avut în vedere pentru a cumpăra uleiuri de calitate superioară.

 

Toate componentele unui ulei care este aplicat pe piele, este utilizat intern sau chiar inhalat (terapeutic), trec în fluxul sanguin după aproximativ 20 de minute și sunt apoi transportate către celule. Deoarece fluxul sanguin alimentează și copilul prin placentă, poate ajunge și la copilul nenăscut și își poate desfășura efectul acolo.

 

Unele uleiuri, cum ar fi cel de angelică, au un efect de stimulare a fluxului sanguin, ceea ce poate crește riscul de naștere prematură. Nucșoara, de exemplu, poate provoca greață la femeia însărcinată sau, dacă folosește o cantitate considerabilă, poate da chiar halucinații.

 

Alte uleiuri esențiale acționează asupra mușchilor și pot induce travaliul - ceea ce poate fi util în timpul nașterii, dar cu siguranță nu în primul sau al doilea trimestru de sarcina când o activitate crescuta a uterului poate duce către un avort spontan.

 

 

Iar altele, cum ar fi busuiocul, pot dăuna fătului.

 

Unele uleiuri sunt atât de scumpe la producție încât piața este inundată de uleiuri falsificate. De aceea mai bine este de evitat uleiul de iasomie, de trandafir sau chiar de ylang-ylang mai ales daca nu aveți încredere în firma de la care cumpărați.

 

Ca o concluzie:

uleiurile esențiale trebuie utilizate cu moderație și cu prudență. Efectele care se pot produce sunt puternice și, în anumite circumstanțe, pot fi nedorite.

Prin urmare, în special în timpul sarcinii și alăptării, pe lângă documentare și cercetare, ar fi indicat să fie consultat un specialist cu experiență pentru îndrumare.

 

§ Declinarea responsabilității medicale

Conținutul oferit aici este destinat strict informarii neutre și a educației generale. Aceste informații nu constituie o recomandare sau o promovare a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor sau a medicamentelor descrise sau menționate. Articolul nu pretinde a fi complet, nici nu garantează actualitatea, corectitudinea și echilibrul informațiilor furnizate. Articolul nu înlocuiește în niciun fel sfatul profesional al unui medic sau farmacist și nu poate fi utilizat ca bază pentru diagnosticarea și inițierea, modificarea sau încetarea tratamentului bolilor. Dacă aveți întrebări sau probleme legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul în care aveți încredere! Nici Grupul "Împuterniciri: despre femei, mame, copii si sanatate", nici Site-ul www.eternalnature.eu și nici autorii articolelor nu își asumă vre-o răspundere pentru eventualele neplăceri sau daune rezultate din utilizarea informațiilor prezentate aici.