Doresc să iți prezint modalitățile existente de utilizare a uleiurilor esențiale și să iți dau și detalii de punere în practică a metodelor, atunci când nu este de la sine înțeles.
În principal, există următoarele modalități de utilizare a uleiurilor esențiale:
-
Prin mirosire
- Parfumarea spațiului prin lămpi aromate / umidificatoare / difuzere
-
Parfumarea spațiului prin intermediul pulverizatoarelor și a pietrelor pentru parfum
-
Folosirea uleiurilor esențiale în saună
-
Aplicare pe piele:
- Băi cu uleiuri esențiale
- Împachetări și aplicări cu uleiuri esențiale
- Aplicarea sub formă de parfum
- Ingerarea / inhalarea / uleiurile esențiale în mâncare și băutură
Formele uzuale de aplicare pentru toate uleiurile esențiale sunt mirosul, contactul direct cu pielea și ingestia orală.
-
Mirosire
După cum am mai postat deja în articolul "Nasul și mirosul - efect terapeutic doar prin miros?", simțul mirosului este unul de bază. Celulele olfactive se află în mucoasa nasului, separat de lumea exterioară, doar de osul etmoid. Osul etmoid este un os subțire, cu numeroase deschideri mici. Stimulii parfumați eliberează neurotransmițători în straturile mai profunde ale creierului. Acest lucru începe înainte că gândirea noastră logică să realizeze ceva. În funcție de parfum, se primesc impulsuri calmante, stimulatoare sau erotice.
Abia atunci se arată și efectul fizic, dovedit științific și confirmat, al parfumului uleiului esențial. Uleiurile calmante precum lavanda sau balsamul de lămâie prezintă o anumită încetinire a activității undelor cerebrale în EEG (electroencefalogramă). O accelerare a undelor cerebrale este cauzată de citrice. Unele uleiuri, cum ar fi lemnul de santal, au un miros similar cu testosteronul, altele, cum ar fi vetiverul, se aseamănă cu estrogenul.
Efectul uleiurilor durează mult mai mult decât percepția conștientă.
Simțul mirosului obosește după 10-15 minute și face o pauză, până când un nou parfum poate fi identificat. Dar asta afectează doar nivelul fizic.
-
Parfumarea spațiului prin intermediul lămpilor aromate / umidificatoare
Lampa parfumată și umidificatorul sunt mai potrivite în sectorul privat.
În zona terapeutică, miresmele emanate prin intermediul dispozitivelor persistă prea mult timp în aer și efectul terapeutic nu este destul de adaptabil.
Temperatura la care ajunge apa din lămpile aromate încălzite (la lumânare), este foarte importantă: nu prea rece și nu prea fierbinte, ideal la aproximativ 50 ° C.
Lămpile pe bază de lumânări, ar trebui să aibe un recipient de apă destul de mare, astfel încât să existe întotdeauna suficientă apă pe tot timpul de ardere a lumânării.
Dozajul terapeutic, de ulei esențial folosit în lămpi aromate se calculează astfel: Pentru o cameră de 30 m2 și o înălțime a camerei de 2,50 m, se folosesc 4 - 5 picături de ulei esențial în vasul umplut cu apă. Pentru fiecare persoană care se află în cameră, se mai adaugă cate o picătură.
În camera copiilor și în dormitoare doza de ulei esențial trebuie ajustată, folosidu-se mai puține picături.
După o oră, lumânarea lămpii parfumate trebuie stinsă. Timp de 4-8 ore nu se va folosi alt ulei esențial sau parfum.
Uleiul esențial utilizat ca parfum de cameră, funcționează cel mai bine atunci când lampa este plasată la o înălțime ușor sub nivelul nasului. Astfel poziția lămpilor aromate se face în funcție de poziția preponderentă de stat în camera (în picioare, pe scaune sau pe jos). Deasemenea, în camere mai mici, lampa aromată poate fi plasată într-un colț, dar în camere mai mari, ideal ar fi că lampa să aibe un loc aflat în zona de centru a camerei.
-
Parfumarea spatiului prin intermediul pulverizatoarelor si a pietrelor pentru parfum
În pulverizator, uleiul esențial nu își poate dezvolta amptitudinea aromatica la parammetri optimi și de obicei mirosul are efect de scurtă durată. Mai ales parfumurile grele/complexe, care necesită căldură pentru a se dezvolta, pierd mult din potențialul lor terapeutic, folosite în pulverizator.
Această metodă este potrivita mai ales când scopul este reîmprospătarea aerului sau pentru a creea o senzație de prospețime. Uleiurile citrice se pretează cel mai bine la utilizarea în pulverizator, mai ales atunci când este utilizat în birouri sau camere comune.
Un pulverizator puteți face și acasă, umplând o sticluță de 30 ml cu apă, și adăugând (în total) 5-6 picături din uleiul sau uleiurile dorite. Înainte de utilizare se agita sticluța bine. Se pulverizează la nevoie câteva pufuri în spațiul dorit.
Pietrele pentru parfum sunt potrivite mai ales pentru băi și pentru camera copilului.
Nu uita că, uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și chiar și în acest caz, ele trebuie folosit cu economie.
-
Folosirea uleiurilor esențiale in ședintele de saună
Atenție!
Uleiurile esențiale nu trebuie turnate direct pe plăcile / pietrele fierbinți din saună. La temperaturi ridicate, uleiul se descompune imediat iar efectul nu mai poate avea loc.
Alegerea potrivită ar fi utilizarea unui castron cu apă în care se pune cantitatea dorită de uleiuri esențiale. Apa se încălzește automat în sauna fierbinte iar uleiurile își pot dezvolta efectele. Mărimea vasului ales dar și cantitatea de ulei esențial folosită, trebuie să fie, evident, potrivite în funcție de dimensiunea saunei și de numărul de persoane care iau parte la ședință. Trebuie, deasemenea, să vă asigurați că apa nu se evaporă pentru a nu apărea și mirosurile neplăcute din descompunerea uleiului ales.
În loc de apă, vasul se poate umple și cu nisip, în el picurandu-se uleiul esențial dorit.
După utilizare, vasul trebuie îndepărtat și curățat.
O metodă foarte efecienta a aromaterapiei cu ajutorul ședințelor de saună, este următoarea:
Corpul ar trebui să fie deja bine încălzit. Astfel, metoda imediat prezentată, se folosește în mod ideal abia de la a doua intrare în saună din timpul unei sesiuni. Deasemenea mai este nevoie de un ulei vegetal gras, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de aloe vera.
Metoda:
Uleiul gras se amestecă, cu uleiul sau uleiurile esențiale dorite. Compoziția este de 3 picături de ulei esențial la 2 linguri de ulei gras. Corpul se masează bine cu compoziția și se așteaptă până ce aceasta este absorbită de piele. Procesul de transpirație va începe mult mai repede datorită masajului cu uleiuri esențiale.
Este important să bei multă apă între sesiunile de saună.
Kommentar hinzufügen
Kommentare