Impulsul 1: Stresul si sitemul imunitar

De ce stresul suprimă sistem imunitar si este provocarea suprema pentru sănătatea noastră pe termen lung?

Ne aflam in luna octombrie, lună dedicată întăririi si activării sistemului imunitar.

Primul impuls al acestei luni este legat de sistemul imunitar si stresul (mai ales cel cronic).

Ce se întâmplă în corpul tău când ești stresat?

Atunci când simți stres, corpul tău intră într-un mod de „luptă sau fugă” (fight or flight), eliberând hormoni precum adrenalina și cortizolul. Acești hormoni pregătesc corpul pentru a răspunde la pericole, crescând ritmul cardiac, tensiunea arterială și trimițând sânge către mușchi pentru a reacționa rapid. Deși această reacție este utilă în situații pe termen scurt, cum ar fi evitarea unui pericol, stresul cronic poate avea efecte negative asupra sănătății.

 

Efectele stresului asupra sistemului imunitar

Stresul cronic slăbește sistemul imunitar, făcându-te mai vulnerabil la infecții. Acest lucru se întâmplă deoarece stresul crește inflamația și reduce capacitatea corpului de a lupta împotriva germenilor patogeni.

 

De asemenea, afectează digestia, ceea ce poate duce la deficiențe de nutrienți esențiali, chiar și atunci când ai o dietă sănătoasă. În plus, atunci când ești stresat, corpul tău și consumă rapid o cantitate mare de nutrienți pentru a face față situației.

 

În perioadele reci și iarna, este deosebit de important să reduci stresul cât mai mult posibil, deoarece organismul are nevoie de mai multă energie pentru a menține căldura și funcțiile vitale.

 

Cei care au avut herpes știu bine cum stresul poate declanșa o astfel de apariție neplăcută: "astăzi stres, mâine apare". Acest lucru se întâmplă deoarece mediul intern al corpului se poate schimba rapid sub influența stresului, slăbind imunitatea. Pe lângă creșterii riscului de apariție a unui herpes, stresul crește și riscul de răceală, tuse și alte probleme respiratorii, mai ales în lunile reci, când organismul este deja solicitat.

Ce ajută în combaterea stresului și cum poți reactiva starea de videcare?

 

1. Exercițiile fizice regulate:

Nu este necesar să te apuci de maraton pentru a reactiva starea de echilibru din corp. Este suficientă o scurtă plimbare în natură sau o activitate blândă în mod regulat pentru a ajuta corpul să elibereze hormoni de „stare de bine”, cum ar fi endorfine.  Endorfinele sunt hormoni naturali, care combat efectele negative ale stresului prin contracararea efectelor cortizoului din corp, reducând inflamația, anxietatea și senzația de tensiune în corp. În plus, exercițiile fizice de orice natură, îmbunătățesc somnul și funcționarea generală a corpului, ajutându-te să gestionezi stresul mai eficient.

Există multe metode de terapie alternativă care folosesc mișcarea fizică pentru a integra sau prelucra traumele sau pentru a da corpului impulsuri de vindecare specifice pentru diferite boli.

 

2. Practicarea respirației conștiente:

Tehnicile de respirație profundă, cum ar fi respirația diafragmatică, ajută la calmarea sistemului nervos, reducând ritmul cardiac și tensiunea arterială. Aceste tehnici sunt simple și pot fi practicate oriunde, oferindu-ți un mod rapid și eficient de a combate stresul.

 

3. Meditația și mindfulness-ul:

Meditând câteva minute în fiecare zi sau practicând mindfulness (atenția conștientă asupra prezentului), poți reduce nivelurile de cortizol și poți îmbunătăți capacitatea de a face față stresului. Meditația nu necesită echipamente speciale și poate fi o practică zilnică accesibilă.

 

4. Somnul de calitate:

Stresul și somnul sunt strâns legate. Lipsa somnului poate crește stresul, iar stresul poate afecta somnul. Este esențial să te asiguri că dormi între 7-9 ore pe noapte pentru a-ți menține sistemul imunitar și nivelul de stres sub control.

 

5. Timp petrecut în natură:

Studiile arată că simplul fapt de a petrece timp în natură, cum ar fi o plimbare în parc sau drumeții, poate reduce semnificativ nivelurile de stres. Contactul cu natura ajută la calmarea minții și la restabilirea echilibrului mental.

 

6. Deconectarea somatică 

Pentru a reduce efectele stresului în timpuri intense, putem să integrăm în timpul zilei și metode de deconectare somatică. Un exemplu este legănatul de pe un picior pe altul, ca un clopot. Legănatul este un instrument de liniștire pe care îl cunoaștem din pântecele mamei. Activează la nivel cerebral starea de siguranță și pace. 1 minut de câteva ori pe zi poate face minuni.

Alternativ putem scutura mai întâi mâna stângă apoi cea dreaptă, apoi piciorul stâng, apoi pe cel drept și la final (dacă este posibil) tot corpul. Mișcarea de scuturare reechilibrează sistemul nervos și eliberează tensiunea din corp care se adună în perioadele de "fight or flight".

 

Combinarea metodelor naturale cu utilizarea uleiurilor esențiale:

Pe lângă utilizarea metodelor menționate mai sus, poți folosi și uleiurile esențiale pentru a amplifica efectele relaxante.

De peste 5 ani folosesc cu deosebită plăcere forța naturii concentrată în formă de picături. Copiii mei iubesc uleiurile esențiale și le folosesc cu placere în momentele în care stresul începe să lase amprente vizibile în strea generală, de sănătate sau mentală.

 

Cum să gestionezi stresul în mod natural folosind uleiuri esențiale?

 

Uleiurile esențiale sunt un ajutor de neprețuit pentru a gestiona stresul. Îți pot oferi o „vacanță olfactivă” atunci când simți că stresul se instalează. Astfel, nu doar că au efect direct asupra sistemului limbic (centrul emoțiilor) din creier, dar aplicarea lor pe piele, le oferă posibilitatea de a funcționa chiar și la nivel organic și celular, ele pătrunzând până în sânge și fiind transportate unde este necesar.

 

Stresul poate afecta grav sistemul imunitar, provocând inflamații și slăbind răspunsul corpului la infecții și boli. Uleiurile esențiale îți oferă o modalitate naturală de a gestiona stresul și de a-ți proteja sănătatea, fără efecte secundare și cu un beneficiu direct asupra stării tale de bine. În plus, utilizarea lor regulată te ajută să economisești resursele prețioase ale corpului, cum ar fi nutrienții, necesare pentru menținerea sănătății optime.

 

Vă prezint uleiurile mele favorite pentru situațiile de stres din viața noastră:

 

StressAway – o „evadare în Caraibe” într-o sticluță. Un ulei ușor, jucăuș și citric. Ideal aplicat sau mirosit înainte de situații cu potențial ridicat de stres. De exemplu înainte de a pleca la grădiniță sau la școală, înainte de întâlnirea cu șeful sau de predarea unui raport. Cine nu are acest mix poate folosi o combinație de Copaiba, Lime, Lavanda si Vanilla. Nu e același miros dar tot un mix excelent.

 

Lavanda – te transportă în câmpurile parfumate din Provence. Pentru unii calmant instant, pentru alții vindecător al pielii. Pisicile noastre iubesc uleiul de lavandă. Când e vaporizat în cameră, petrec cu plăcere uneori chiar mai multe ore prin preajma vaporizatorului.

 

Portocală – Damne! Iubesc uleiul de portocală! Îți aduce soarele Spaniei în casă, în fiecare zi. Iar noi îl folosim (în combinație cu uleiul de Vanilie) și pentru a alunga norii mentali apăsători, care uneori ne întunecă bucuria.

 

Idaho Grand Fir (Brad)– recreează o plimbare relaxantă prin pădure și susține producerea de testosteron. Un ulei minunat și pentru bărbați, nu doar pentru mirosul lui de lemn și pădure de conifere.

 

Tranquil – liniștirea întregului sistem nervos. Preferatul nostru seara, înainte de culcare. Conține lavandă și valeriană, care, cu toții știm, că susține adormirea și somnul. Mix alternativ: Lavanda, Cedru si mușețel roman.

 

Peace & Calming – aduce o senzație de ușurare și liniște interioară. Și poate fi folosit ca parfum pentru notele sale citrice și calde. Noi îl folosim când tocmai am trecut de un moment intens și nu am avut la îndemână Stress Away. Alternativ poți mixa: Mandarina, Portocala, Ylang-Ylang si Blue Rainfarn.

 

Recomandări practice

 

Când simți că stresul începe să se acumuleze, acționează imediat:

 

Inspiră adânc aroma uleiului esențial – oferă-ți un minut de relaxare.

 

Aplică câteva picături în păr – nu va îngrășa părul și va răspândi aroma în jurul tău.

 

Aplică pe încheieturi sau folosește un difuzor pentru a dispersa aroma în încăpere.

 

Înainte de evenimente importante, cum ar fi o ședință importantă, o întâlnire de afaceri sau chiar nunta ta, fă-ți un masaj relaxant al picioarelor cu uleiul StressAway. Aceasta te va ajuta să fii calm și încrezător/are în fața provocărilor.

 

Poți combina o sesiune de meditație cu difuzarea uleiului esențial de lavandă pentru a-ți induce o stare de relaxare profundă.

 

În timpul unei plimbări în natură, poți lua cu tine o sticlă de StressAway sau Peace & Calming pentru a te bucura de o „vacanță olfactivă” oriunde te-ai afla și activa relaxarea și regenerarea în mod "turbo".

 

În concluzie, pentru a întări sistemul imunitar și a combate eficient stresul, îți recomand să îmbini tehnici accesibile și gratuite, precum exercițiile fizice, meditația și respirația conștientă, cu beneficiile naturale ale uleiurilor esențiale și chiar cu suplimentarea de nutrienți (voi scrie și despre asta mai pe larg în curând).

 

Astfel, vei putea gestiona stresul pe termen lung și îți vei proteja sănătatea în mod eficient.

Cu drag


Kommentar hinzufügen

Kommentare

Es gibt noch keine Kommentare.