Ziua standard: Noaptea, WiFi, lumina albastra si melatonina...
Ziua standard se încheie cu seara și noaptea.
Ajungem acasă, in general epuizați, începem să gătim ultima masă a zilei, cu gândurile zilei, și apoi ne uităm la televizor sau mai stăm pe internet până noaptea târziu, citim tot felul de informații, preluăm tot felul de imagini și sentimente și ajungem cândva în pat cu gândul că deja a trecut noaptea și mâine o luăm de la capăt, și adormim, probabil, cu telefonul mobil în mână sau sub pernă.
Nu par a fi multe surse de toxifiere a corpului seara, dar pe langa alimente, și informațiile preluate, ignorăm de obicei încă 3 factori care influențează direct capacitatea noastră de a detoxifia:
- lumina albastră
- radiațiile wifi
- radiațiile telefonului/tabletei
Nu sunt foarte cunoscute, dar doresc sa trec în revistă felul în care ne influențează:
Pentru a ne putea odihni, și pentru ca al nostru creier să se poată detoxifia, este nevoie de
MELATONINĂ.
Melatonina e in hormon, deosebit de important pentru organism, care se produce doar într-un anumit interval de ore, in general de la 22.00 la 24.00.. (sau până la 02.00 după alte surse). Cine se pune după ora 22 în pat, pierde cel mai mare aport de melatonină pentru corp.
Un alt aspect important în acest proces e lumina în spectrul albastru.
Nu de mult, becurile clasice aveau un spectru complex de lumină, care conținea toată gama de culori a luminii, in special și spectrul de roșu. Becurile moderne conțin mai ales spectrul de albastru, lumină, care îi povestește creierului că e dimineață și ca trebuie să se pregătească pentru o zi lungă. Nu doar ledurile sau becurile pe bază de mercur sunt setate așa, ci și spectrul telefoanelor mobile și a ecranelor in general, au același efect asupra creierului iar acesta nu poate produce melatonina.
Astfel, când ne uităm seara la ecrane, sau ținem leduri aprinse prin casă, creierul are sentimentul că mai e mult până diseară și procedează cu alte programe hormonale de cât ar trebui. Când ajungem epuizați în pat, lipsește și melatonina și corpul nu doar că nu mai poate detoxifia creierul, dar nici nu mai poate reechilibra casa hormonală, hormonii de stres nu se mai reduc și prin asta se întrerupe procesul de regenerare.
De multe ori nici copiii nu pot adormi devreme, mai ales dacă au acces la gadget-uri sau dacă stau cu lumina (cu spectrul albastru ridicat) aprinsă.
CHIAR ȘI ÎN MINUT DE EXPUNERE LA LUMINĂ ALBASTRĂ POATE ÎNTRERUPE PROCESUL DE ELIBERARE S MELATONINEI DE TOT PENTRU TOATĂ NOAPTEA.
Ca mici soluții:
- la telefoane/tablete se poate programa scoaterea lumini albastre pe un anumit interval de timp. Ecranul va arăta galben/portocaliu in loc de alb.
- Folosirea becurilor clasice.
- Folosirea lumânărilor
Interesant este faptul că, după interzicerea becului clasic în UE/Germania, un bec cu spectrul de lumină complet, costă de 50 de ori mai mult... De-aș fi știut dinainte...
De radiațiile WiFi probabil nu trebuie să mai scriu prea multe. Înafara de faptul că blochează toate procesele de detox și are efecte directe asupra celulelor organismului, acesta reușește să slăbească bariera de protecție a creierului, făcând-o mai permeabilă pentru toxine și microorganisme. Între timp se știe că cea mai mare sursă de poluare o are mai ales wifi-ul din locuința proprie. Cu funcția de oprire automată pe intervalul de noapte, a devenit foarte comod să facem ceva simplu pentru sănătate.
Iar pentru cine nu poate dormi decât lângă telefon sau tabletă , acestea ar trebui, dacă nu oprite de tot, măcar trecute pe starea de "avion" unde se întrerupe comunicarea telefonului cu stâlpii de transmisie a semnalelor mobile. Apropo, știai că unele telefoane se reconecteaza și la fiecare 6 secunde?
Aveai deja informațiile acestea? Care ți se pare cea mai interesantă? Dorești articole mai scurte? Lasă-mi te rog un comentariu cu răspunsul. Așa mă pot orienta și eu mai bine și pot aduce un aport ajustat de informații.
O zi minunată!
Mihaela
Consilier Aromaterapie și Holistic HealthCoach
Kommentar hinzufügen
Kommentare