Ce este un port-bebe? De la ce vasrta se poate folosi? Despre calitate.
CE ESTE UN PORT BEBE?
Un purtător de copil (port-bebe/ marsupiu / faşă) este un sistem de purtare a pruncilor, care susține căratul copilului în brațe, pentru a ușura transportul acestuia chiar și pentru perioade mai îndelungate de timp. Pentru bebeluși aceasta este probabil cea mai frumoasă modalitate de a fi purtați/transportați. Astfel ei pot să se cocoloseasca în brațele mamei, să-i simtă inima (al cărei ritm îl cunoaște încă din burtică) și să-i simtă parfumul pielii, atât de cunoscut și iubit.
Astfel se poate construi o legătură mai puternică, între bebeluș și purtător, ceea ce pentru tătici poate fi o experiență minunată.
Există multe modalități de cărat copii și multe modele de port-bebe. Una dintre ele, cea pe care am folosit-o și eu, arată ca un șal, lung și permite legarea copilului de corp, în diferite feluri, astfel încât acesta să aibe un sentiment de siguranță dar și de flexibilitate.
De la ce vârstă se poate folosi?
Deși multe scoici și cărucioare de cărat copiii, au indicații cu privire la vârsta de la care pot fi utilizate, port-bebe-urile, în funcție de tipul ales, pot fi folosite de la naștere. Dacă alegi fașa potrivită, bebelușul va fi ținut într-o poziție ergonomică și va putea fi purtat la pieptul mamei, începând din primele zile de viață… În special în perioada de început, când nou născutul abia începe să trăiască într-un mediu pentru el cu totul străin , este deosebit de important , ca acesta să se simtă în siguranță . Ceea ce cunoaște cel mai bine este sunetul bătăilor inimii mamei sale și sunetul vocii ei. Purtat în marsupiu, acesta se poate liniști ușor , când aude și simte corpul mamei, vibrațiile ei și bătăile inimii ei. În cărucior bebelușul se simte pierdut în spațiu , la propriu ;-) Se va simți nesigur și poate chiar părăsit , dacă nu are posibilitatea să rămână în contact (aproape) permanent cu mama sa . El încă nu poate vedea prea bine. Deci recunoaște mama doar indirect, prin contact și apropiere. Voi scrie și un articol despre " pătuțul bebelușului " și unde ar trebui acesta să doarmă. În plus în primele zile, sau chiar săptămâni, corpul bebelușului nu își poate regla temperatura singur . A ieșit din mediul în care era într-o temperatura constantă de 36-37 Grade Celsius… Pe trupul mamei îi este mult mai ușor să simtă căldura și să regleze temperatura sa , pentru a se putea simți în siguranță …
Puțină istorie:
Știai că 2/3 din populația lumii își poartă copiii în brațe folosind astfel de port bebe-uri? Prin purtatul la piept, copilul plânge mai puțin, se simte mai în siguranță și se dezvoltă mai bine. Dacă pruncii au fost purtați încă de la începuturile lumii în brațe, în secolul 19, doar copii familiilor mai modeste mai erau purtați în brațe. Familiile mai înstărite aveau dădace care se îngrijeau de copii, și îi purtau pe aceștia în primele cărucioare, care aveau și un simbol de statut înalt. Abia în anii 80 și 90 port-bebe-urie au avut un come-back ușor spre bucuria pediatrilor și mai ales a copiilor. Trendul de reintegrare a port-bebeului este în creștere ușoară de atunci.
Cum e cu calitatea port-bebe-urilor?
Calitatea nu are neapărat legătură cu brandul sau cu prețul și poate fi ușor constată.
Un port-bebe este de calitate bună, dacă respectă următoarele criterii:
- poziția șezut-crăcănat e posibilă - adică, în stare relaxată, genunchii copilului se află la același nivel cu șezutul lui
- capul copilului este sau poate fi susținut (mai ales când copilul doarme)
- spăticul este bine susținut: marsupiul trebuie să fie, în mod deosebit în zona spatelui, cât mai fix, strâns, apropiat pentru a putea susține spatele copilului. În nici un caz nu are voie sa permită alunecarea copilului într-o parte sau ghemuirea lui în sine însuși.
- port-bebe-ul poate fi ajustat milimetric în lărgime și lungime pentru a putea "crește" o dată cu copilul
- materialul nu este nici prea "lălâi" (plasă deasă) dar nici prea dur sau tare (sintetic). Atenție la materialele care pot tăia pielea în zona genunchilor şi a pulpelor copiilor
- pentru binele spatelui celui/celei care cară copilul, e de preferat ca centrul de greutate a marsupiului să fie cât mai aproape de corpul "purtătorului"
- confortul "purtătorului" este asigurat: curelele și încheietorile sunt bine învelite și ușor de utilizat.
- materialul e de tip ecologic si nu este vopsit sau tratat cu substanțe chimice
Kommentar hinzufügen
Kommentare