Aspecte ale calității uleiurilor esențiale

Veröffentlicht am 18. April 2021 um 20:14

Partea I:

Uleiuri esențiale naturale sau uleiurile aromatice sintetice?

Pentru a distinge uleiurile esențiale pure de uleiurile parfumate sintetice, trebuie să acorzi o atenție deosebită denumirii din declarație / de pe etichetă. Există 4 categorii des întâlnite:

 

  1. ULEIURI ESENȚIALE NATURALE, ULEIURI ORIGINALE, ULEIURI NATURALE
  2. ULEIURI ESENȚIALE DE CALITATE FARMACEUTICĂ
  3. ULEIURI IDENTICE NATURII SAU IDENTIC NATURALE
  4. ULEIURI SINTETICE, ULEIURI DE PARFUM SAU „ULEIURI AROMATICE”

1. ULEIURI ESENȚIALE NATURALE, ULEIURI ORIGINALE, ULEIURI NATURALE:

Aceste uleiuri sunt obținute direct dintr-o anumită plantă sau din părțile sale prin distilare cu abur, presare la rece sau extracție.

Atunci când citești declarația, acordă atenție denumirii: 100% ulei esențial natural, 100% ulei natural sau 100% parfum natural.

Compoziția uleiurilor esențiale naturale pure este supusă fluctuațiilor naturale, de aceea este important sa fie declarata și tara de origine.

În anumite condiții, este permisă corectarea specifică a compoziției prin tipul distilării („rectificare”). De exemplu, uleiul de bergamotă, corectat, să nu conțina fototoxicul Bergapten. Această substanță este îndepărtată prin etape de distilare suplimentare.

Este permisă și diluarea uleiurilor. Acest lucru se practică în special cu uleiuri esențiale foarte intens parfumate, scumpe sau foarte groase.

Ingredientele sintetice nu sunt permise.

Iar o astfel de schimbare trebuie declarată în consecință și pe etichetă!

 

2. ULEIURI ESENȚIALE DE CALITATE FARMACEUTICĂ:

În cazul uleiurilor esențiale conforme cu standardele farmaceutice, nu se face nicio diferențiere în funcție de origine și metoda de cultivare. Cu toate acestea, există criterii stricte de puritate (reziduuri de pesticide, metale grele etc.).

Pentru a garanta un ulei esențial cu ingrediente și proprietăți standard, este permisa, „îmbunătățirea”.

Ingredientele sintetice nu sunt nici aici permise.

 

3. ULEIURI IDENTICE NATURII SAU IDENTIC NATURALE

 

Deși aceste uleiuri sunt constituite din substanțe care există în natură, acestea sunt „asamblate” în laborator.

În acest scop, sunt realizate copii exacte ale moleculelor majoritare parfumului natural, din materii prime naturale sau sintetice.

 

Ele sunt deseori incomplete din punct de vedere molecular, in comparație cu originalul.

Sunt aproape imposibil de distins de uleiurile naturale, doar prin intermediul mirosului.

Efectul uleiurilor identic naturale a fost până acum puțin cercetat. Dar este deja cunoscut faptul că nu au același efect terapeutic intens, ca cele naturale.

 

4. ULEIURI SINTETICE, ULEIURI DE PARFUM SAU „ULEIURI AROMATICE”

 

Acestea sunt uleiuri artificiale, produse sintetic.

Ele sunt constituite din molecule complet noi, care adesea nu apar în natură.

Uleiurile parfumate sunt utilizate mai ales în industria parfumurilor pentru parfumuri, deodorante, șampoane, geluri de duș etc.

Exemple de astfel de uleiuri aromatice: ulei de măr verde, banană, sau piersică.

În plus și industria alimentară preferă utilizarea uleiurilor sintetice datorită standardizării gustului și al mirosului. Așa poate iaurtul cu aromă de căpșuni să aibe același gust și miros oriunde în lume și în orice ambalaj.

Partea a II-a: Declaraţia de pe eticheta:

 

DOMENIUL DE APLICARE DIN DECLARAȚIE DEPINDE DE APROBAREA PE CARE O ARE UN ULEI ESENȚIAL.

Acestea pot fi:

  • Uz casnic (de exemplu, pentru parfumarea camerei)
  • Cosmetice (pentru utilizare pe piele; de ​​exemplu, în produse cosmetice sau în îngrijirea aromelor)
  • Alimente (pentru aromatizarea alimentelor și a preparatelor)
  • Medicamente (uz terapeutic)
  • Altele (furaje, insecticide)

APROBAREA CA PRODUS DE LARG CONSUM, COSMETIC SAU ALIMENTAR NU ARE NEAPĂRAT O LEGĂTURĂ CU CALITATEA ULEIULUI!

 

Prin urmare, un ulei din același lot (dintr-unul și același „butoi”) poate fi aprobat în scopuri diferite.

Celelalte informații trecute pe etichetă, diferă în funcţie de aprobare. Astfel, în funcție de utilizarea prevăzută, unele uleiuri trebuie să declare absolut toate componentele conținute, altele nu; unele trebuie să conțină iconițe de atenționare, altele nu. Chiar dacă de fapt este vorba de același ulei.

 

La firma Young Living sau DoTerra de exemplu, există gama uleiurilor aprobate ca suplimente nutritive/ alimente, putând fi si ingerate. Din punct de vedere molecular, nu există diferență între uleiurile etichetate cu scop de uz intern și cele etichetate în scop cosmetic. Diferența stă în etichete și preț (cele ingerabile au und TVA redus).

Uleiurile cosmetice au, faptic, aceeași calitate ca și cele aprobate spre consum, dar totuși, declarația de pe etichetă, diferă. Din punct de vedere legal, firma are voie să promoveze doar uleiurile de tip supliment nutritiv ca atare. Astfel a vorbi de efectele terapeutice ale unui ulei esential aprobat spre vanzare ca fiind cosmetic, este o încalcare a legii europene actuale.

 

Apropos, având în vedere, că tot ceea ce punem pe piele, intră în trup, gândiți-vă să folosiți strict, doar produse cosmetice care le-ați putea și înghiți "pe pâine".

Doar pentru că nu vedem ce se întâmplă în interiorul nostru, sub stratul protectiv al pielii, nu înseamnă că trupul nostru e fericit cu diferitele substanțe de conservare și cu emulgatorii aflați în produsele cosmetice de uz zilnic.

 

Fă-ți curaj și începe să citești etichetele produselor pe care le folosești. Vei fi uimită câte substanțe ne-naturale și chiar nocive se găsesc în ele. Și poate înțelegi mai ușor de ce corpul tău, în timp, începe să dea semne de intoxicație.

 

Sunt din ce în ce mai multe persoane, care au început să își producă în casă cremele și uleiurile de corp, de care au nevoie, folosind și uleiurile esențiale, înlocuind astfel produsele preponderent chimice din casă.

Partea a III-a: Differenţele de lot și chemotipurile

 

DIFERENȚELE DE LOT

Chiar și la uleiurile esențiale naturale, pot apărea fluctuații de calitate, care influențează parfumul și efectul.

Uleiul esențial al unei plante poate avea ușoare diferențe în compoziție, parfum și efect de la producător la producător și, de asemenea, de la lot la lot.

Prin urmare, eticheta uleiurilor esențiale de înaltă calitate include și țara de fabricație și numărul lotului.

De exemplu, uleiul de lavandă de cea mai bună calitate (Lavandula angustifolia) provine din Provence, în Franța, și cu cât zona de creștere este mai înaltă, cu atât proprietățile terapeutice pot fi mai ample; cel mai bun ulei de geraniu de trandafiri (Pelargonium x asperum) vine din insula Reunion lângă Madagascar.

 

CE SUNT CHEMOTIPURILE

Din cauza condițiilor climatice, a altitudinii etc. există fluctuații în compoziția uleiurilor esențiale. Acest fenomen este deosebit de pronunțat la unele plante. În funcție de condițiile externe, una și aceeași specie poate dezvolta așa-numitele „chemotipuri”.

Un ulei esenţial poate conţine chiar și câteva sute de tipuri de molecule, fiecare cu proprietăţi specifice (antiseptice, bactericide, imunostimulante, decongestionante, etc) . Gruparea acestor molecule în chemotipuri diferite , se face in funcţie de similitudine a proprietăţilor lor. Astfel chemotipul (CT) unui ulei este definit de componenta principală a ingredientelor. Această componentă domină în ulei și determină în esență parfumul și efectul său terapeutic.

Pe etichete se găsește în general, denumirea plantei în limba latină cu numele de gen şi specie, urmată de CT şi moleculă specifică, apoi o parte a plantei utilizate

Ex: Thymus vulgaris CT geranioliferum

Celelalte specificatii de pe etichetele uleiurilor pot fi: CV – tip cultură, SSP – subspecii si VAR – Soiul.

Chemotipul ajută astfel la identificarea efectelor uleiurilor esențiale şi încadrarea lor în categorii gen pozitiv sau toxic.

Partea a IV-a: INCI și pictogramele de pericol

 

Informații despre ingrediente (INCI):

Uleiurile esențiale licențiate ca și cosmetice, trebuie să indice ingredientele conform INCI (Nomenclatura internațională a ingredientelor cosmetice). Această nomenclatură este menită să ofere persoanelor care suferă de alergii, posibilitatea de a verifica dacă un produs are ingrediente discutabile, înainte de a-l cumpăra.

 

Pictograme de pericol de pe ambalaj

Uleiurile esențiale care sunt aprobate ca fiind de tip consumabile sau mărfuri (de ex. pentru parfumarea camerei) trebuie să poarte pictogramele de pericol CLP (CLP = Clasificare, etichetare și ambalare) în conformitate cu regulamentul UE privind produsele chimice „REACH”. Dacă aceste uleiuri sunt aprobate ca fiind „cosmetice” sau „alimentare”, atunci, așa ele nu au nevoie pictograme, deoarece nu intră sub incidența legislației UE privind produsele chimice. Astfel aceste pictograme nu au, practic, nici o legătură cu privire la calitatea unui ulei esențial.

 

Partea a V-a: Organic sau nu, prețul, calitatea terapeutică și controlul de calitate.

 

Închei aici seria legată de informaii cu privire la calitatea uleiurilor esențiale, pentru a trece încet spre posibilitățile de uz terapeutic, cosmetic și de uz casnic :-)

 

ORGANIC SAU NU - ACEASTA ESTE ÎNTREBAREA

 

Dacă este posibil, asigură-te că utilizezi uleiuri esențiale provenite din cultivarea organică controlată sau din colectarea sălbatică controlată - în special cand dorești sa le aplici pe pe piele.

 

Și în uleiurile esențiale, otrăvurile agricole utilizate pe câmpuri (de exemplu, pesticidele) își pot găsi drumul cu ușurință, acest lucru prezentând un risc crescut de apariție a iritațiilor pe piele, iritare a mucoaselor și dureri de cap mărit.

Deci, dacă optezi pentru uleiuri care nu aparțin uneia din cele 2 firme mari internaționale, încearcă să obții uleiuri organice.

Dar lipsa unui certificat organic nu trebuie să însemne neapărat că un ulei nu este organic sau de înaltă calitate. În special, întreprinderile mici, familiale, pot cultiva în conformitate cu liniile directoare organice, dar s-ar putea să nu-și poată permite o certificare ecologică, ce este foarte costisitoare.

 

PREȚUL

 

Calitatea are prețul ei.

Așadar, aveți grijă la uleiuri oferite foarte ieftin sau toate cu același preț: ar putea fi un semnal de avertizare că este posibil să nu fie uleiuri esențiale reale, naturale, sau cel puțin că sunt de calitate inferioară.

 

„CALITATE TERAPEUTICĂ”

 

Deja am scris că, aceste cuvinte nu sunt protejate din punct de vedere legal. Pentru utilizarea uleiurilor esențiale în scopuri terapeutice în aromoterapie și îngrijirea prin arome, practic este adecvat orice ulei esențial 100% natural de înaltă calitate care a trecut de controale stricte de calitate și puritate. Din punct de vedere legal in schimb, nu se pot promova decat uleiuri esentiale declarate ca fiind medicinale, pentru ca in mod legal, doar acestea pot avea si efecte terapeutice.

CONTROL DE CALITATE

 

Vânzătorii de uleiuri bune analizează riguros fiecare lot de uleiuri esențiale înainte de a fi lansate spre vânzare. Aceștia pot pune la dispoziție rezultatul analizelor pentru fiecare lot, care se face după mai multe criterii, cum ar fi: senzorice, chimic-fizicale, microbiologice.

 

ÎNCREDEREA

 

Pe o piață care urmărește să maximizeze profiturile, se întâmplă ca uleiurile esențiale inferioare să fie amestecate cu alte uleiuri esențiale mai ieftine sau chiar amestecate cu ingrediente sintetice.

 

Furnizorii cunoscuți de uleiuri esențiale sunt, de asemenea, adesea dependenți de bunurile de la intermediari.

De aceea, mulți furnizori se asigură cu controale de calitate, înainte de a transmite bunurile către consumator.

Cu toate acestea, nici controalele de laborator nu oferă securitate maximă, cumpărarea ramanand astfel, si o chestiune de încredere.

Kommentar hinzufügen

Kommentare

Es gibt noch keine Kommentare.