În lumea aromaterapiei și a tratamentelor naturale, calitatea uleiurilor esențiale este de o importanță crucială. Atunci când te gândești la beneficiile terapeutice ale acestor uleiuri, trebuie să fii extrem de atent la sursa și puritatea lor. Din păcate, multe dintre uleiurile esențiale disponibile pe piață sunt de o calitate inferioară, ceea ce le face ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate.
Doresc așadar să accentuez aspectul vital al utilizării uleiurilor esențiale pure, de calitate superioară, mai ales atunci când se dorește atingerea unui scop terapeutic.
Uleiuri esențiale pure vs. sintetice: De ce este important să faci alegerea corectă
Doar 5% dintre uleiurile esențiale produse global sunt destinate aromaterapiei autentice. Restul de 95% sunt utilizate în industria parfumurilor, alimentară și farmaceutică, unde se pune accent pe mirosul sau gustul uleiului, nu pe proprietățile sale terapeutice. Acest lucru face ca multe dintre aceste uleiuri să fie modificate chimic, pentru a standardiza arome sau gusturi, adăugându-se ingrediente sintetice, alcool, constituenți chimici ieftini sau uleiuri vegetale.
Aceste industrii caută astfel să folosească uleiuri esenţiale cu aceeaşi formulă chimică pentru a standardiza proprietățile produselor pe care le produc. Au nevoie, în mod permanent, de aceeaşi aromă şi acelaşi gust, aşa că, sunt nevoiți „să falsifice" uleiurile pentru a copia aromele şi gusturile. Şi preţul, după cum deja am menţionat în articolele precedente, este un argument major pentru alegerea variantelor chimice sau de calitate inferioară, în pofida celor de calitate înalta.
Factori variabili (cum ar fi vremea, recoltele proaste, varietatea plantelor, compoziţia solului, timpul, metoda de cultivare şi metoda de extracţie) prin faptul că influențează în mare măsură compoziţia uleiurilor esenţiale, creează și dificultăţi industriilor alimentare şi de parfum. Furnizorii de uleiuri esenţiale sunt nevoiţi astfel, să falsifice uleiurile, adăugând ingrediente sintetice, alcool, ulei vegetal, constituenţi chimici ieftini sau uleiuriesenţiale la preţ scăzut. Uneori întregul ulei esenţial este substituit cu unul similar, mai ieftin, pentru un profit comercial mai mare. Când un ulei este modificat pentru a imita o anumită aromă, își pierde proprietățile terapeutice. De exemplu, un lavandin (o variantă ieftină a lavandei) poate fi vândut ca lavandă, dar fără beneficiile complete ale acesteia. Este esențial să înțelegi că sinergia naturală a uleiurilor esențiale pure, complete, nu poate fi replicată în laborator.
Impactul chimicalelor sintetice asupra sănătății
Uleiurile esențiale sintetice nu doar că își pierd efectele terapeutice, dar pot provoca și efecte secundare neplăcute sau periculoase, similare cu cele ale medicamentelor sau vitaminelor sintetice. Dacă uleiurile sunt prezentate ca „identic naturale", aceasta înseamnă că, uleiul este sintetic şi că este produs în laborator şi nu este, aşadar, potrivit pentru aromaterapie.
In plus, uleiurile sintetice nu conțin forța vitală a plantelor naturale, acea „vibrație” specifică a plantelor vii care este esențială pentru procesul de vindecare. În aromaterapie, toate componentele unui ulei esențial pur lucrează împreună pentru a sprijini sănătatea fizică și emoțională.
De ce să alegi doar uleiuri esențiale pure și naturale
Producția:
Dacă îți dorești să beneficiezi pe deplin de proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale, este esențial să alegi doar uleiuri esențiale pure, naturale și complete. Asigură-te că uleiurile sunt produse cu scop terapeutic, fără adaosuri de ingrediente sintetice.
Furnizori:
Având în vedere faptul că majoritatea furnizorilor de produse folosite în aromaterapie cumpără uleiuri esenţiale de la importatori care aprovizionează industria alimentară şi pe cea a parfumului, este important să căutăm un furnizor care distribuie în principal uleiuri esenţiale folosite numai pentru uzul terapeutic. Personal nu aș îndrăzni să inhalez vapori ai unui ulei care nu este declarat ca fiind ulei esențial pur, obținut cu țelul precis de a fi folosit în scop terapeutic.
Atenție totuși la sintagma „grad terapeutic”
Atenție! Termenul "grad terapeutic" nu este reglementat legal si este o sintagmă neprotejată din punct de vedere legal. Firmele care jonglează cu acest termen, uită să menționeze explicit, că standardele de calitate, pentru acest aspect ale uleiurilor proprii, sunt doar cele interne. Nu există o instituție independentă, care să verifice "gradul terapeutic" al unui ulei esențial.
Înainte sa închei, doresc sa trec in revista câteva
Criterii esențiale pentru alegerea unui ulei esențial de calitate
• Sursă certificată: Caută furnizori care oferă detalii transparente despre sursa uleiurilor esențiale.
• Metoda de extracție: Uleiurile esențiale obținute prin distilare cu aburi sau presare la rece sunt preferabile celor extrase cu solvenți chimici.
• Fără aditivi sau ingrediente sintetice: Verifică eticheta pentru a te asigura că uleiul este 100% pur și fără alte ingrediente adăugate.
Despre ce criterii de calitate mai există și ce aspecte trebuiesc neapărat avute în vedere la cumpărarea unui ulei esențial, scriu in articolul următor. Până atunci, asigură-te că faci alegeri informate și că folosești uleiuri esențiale pure pentru a te bucura de toate beneficiile lor terapeutice.
Numai iubire!
Kommentar hinzufügen
Kommentare