Astăzi îți voi spune câteva cuvinte despre uleiul esențial de
pin (Pinus Silvestris),
un ulei ce poate fi ușor îndrăgit de oricine.
Aroma revigorantă amintește de iarnă, brazi și rășină de copaci. De păduri verzi, reci și umede, în zile de toamna târzie, când iarnă deja se simte în aer.
După ce ai mirosit uleiul esențial de pin, îți vine să tragi aer cât mai adânc în piept, în încercarea de a te reconecta cu totul la natură.
Proprietățile videcatoare ale pinului sunt cunoscute de sute de ani, mai ales în zona atribuită emisferei nordice a pământului.
"Frunzele de pin" sau mai bine spus, acele de pin, conțin o gamă largă de uleiuri esențiale și rășini și pot ajuta când ai o dispoziție proastă sau chiar când se anunță o depresie.
Unele din proprietățile pozitive ale pinului, pe lângă cele enumerate în poză, sunt:
- Susține revigorarea atunci când se resimte o lipsă generală de energie în corp dar și mental
- Poate avea efecte pozititve asupra afecțiunilor gastrointestinale precum în cazul problemelor digestive
- Susține estomparea inflamațiilor din organism
- cel mai des este folosit pentru efectele pozitive asupra infecțiilor precum bolile respiratorii, în special la nivelul căilor respiratorii superioare
Câteva informații cu privire la ceaiul din ace de pin:
Cu pecadere în în ultimii doi ani, ceaiul din ace de pin a căpătat o importantă deosebită (mai ales în țările vorbitoare de limba germană) pentru proprietățile sale antivirale. Două dintre substanțele găsite în acele de pin, sunt extrase și de companiile farmaceutice pentru a produce medicamente diferite. În compoziția lor naturală, acele de pin pot fi mai valoroase decât extractele sintetizate. Ceaiul este recomandat nu doar în timpul unei răceli sau gripe ci și preventiv. Acele de pin sunt cunoscute că fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți existenți, ele conțînând cantități mari de Vitamina C.
Pregătirea corectă a ceaiului presupune ca apa, inițial fiartă la 100 de grade, să fie lăsată puțin să se răcească până atinge o temperatura de ca. 80 de grade, înainte de a fi turnată peste acele de pin. Acest lucru previne pierderea ingredientelor valoroase continute. După câteva minute, substanțele sănătoase au trecut în apă și ceaiul poate fi băut. Dacă este necesar, gustul poate fi rafinat cu puțină miere sau suc de lămâie pentru ca ceaiul să fie mai băubil.
În funcție de starea de sănătate, se pot consuma în jur de două până la trei căni pe zi, sau chiar mai multe dacă este necesar.
Unii naturopati includ ceaiul obligatoriu în tratamentul anti C foarte mulți recomandându-l și preventiv, chiar și împotriva fenomenului de shedding.
Chiar și ceaiul este o modalitate bună de protecție naturală împotriva bolilor infecțioase și de întărire a sistemul imunitar.
Revenind la uleiul esențial din ace și lemn de pin, acesta are și el proprietăți minunate, printre altele:
- antiseptice
- antibacteriene
- antiparazitare
- antivirale
- dezinfectante
- etc.
În timpurile vechi se recomanda chiar și persoanelor cu TBC.
Pentru că susține expectorarea de mucus, nu se recomandă la tusea convulsivă și nici asmaticilor.
Atenție la calitate: este des înlocuit sau "lungit" cu ulei de pin sintetic.
Cum se utilizează
- Inhalare: ideal în combinație cu alte uleiuri pentru inhalare terapeutică. Altfel, pentru revigorare și creșterea concetratiei, poate fi mirosit direct din sticluță (atenție la mirosirea corectă din sticluță!)
- Frumusețe: o picătură în gelul de duș, în șampon, în crema de corp (organică) sau în uleiul de bază
- Baie: până la 6 picături de ulei, diluate în emulgator, pentru a te bucura de mirosul revigorant dar și relaxant de pin
- Masaj: 2 picături diluate într-o lingură de ulei de bază pentru masajul zonelor tensionate sau pentru zona pieptului și a spatelui pentru susținerea sistemului respirator
- Parfum: câteva picături într-o sticlă cu pulverizator plină cu apăpentru pulverizarea camerei sau a trupului pentru un parfum iernatic. Se agită înainte de utilizare. Atenție la contraindicații!
- În umidificator sau lampa parfumată: până la 8 picături de ulei esențial de pin + 2 picături de lavandă pentru liniștirea gândurilor și susținerea activării producției de hormoni în suprarenale (atenție la utilizarea corectă a acestor metode)
ATENȚIE:
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să evite folosirea pură a uleiului de pin.
În general, persoanele cu probleme de sănătate, vor cere aprobarea doctorului înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
Și în final disclaimer-ul necesar:
Deși articolul este scris cu grijă și resposabilitate, având ca informații de bază cursuri la care am participat și cărți de specialitate, este necesar să adaug următorul disclaimer (declinare de responsabilități):
§§ Declinarea responsabilității medicale
Conținutul oferit aici este destinat strict informarii neutre și a educației generale. Aceste informații nu constituie o recomandare sau o promovare a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor sau a medicamentelor descrise sau menționate. Articolul nu pretinde a fi complet, nici nu garantează actualitatea, corectitudinea și echilibrul informațiilor furnizate. Articolul nu înlocuiește în niciun fel sfatul profesional al unui medic sau farmacist și nu poate fi utilizat ca bază pentru diagnosticarea și inițierea, modificarea sau încetarea tratamentului bolilor. Dacă aveți întrebări sau probleme legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul în care aveți încredere!
Nici Grupul "Imputerniciri: despre femei, mame, copii si sanatate" si nici autorii articolelor nu își asumă vre-o răspundere pentru eventualele neplăceri sau daune rezultate din utilizarea informațiilor prezentate aici.
(C) Mihaela Ciobotaru EternalNature.eu
Kommentar hinzufügen
Kommentare