(deseori încurcat cu chimenul) este o plantă iubită de multe generații.
Chimionul
(deseori încurcat cu chimenul) este o plantă iubită de multe generații pentru efectele sale pozitive asupra tractului digestiv. Încă se mai găsesc la plafar semințe de chimion din care se prepară ceaiuri pentru pruncii cu dureri de burtică, sau cu faimoșii colici de 3 luni.
Uleiul esențial din chimion (Cuminum cyminum) păstrează, evident, toate proprietățile benefice ale plantei asupra tractului digestiv. În plus este și un ulei iubit pentru proprietatea sa de a crea o atmosfera de liniște și pace, de siguranță și putere interioară, potolind nu doar durerea ci întărind și nervii.
Chimionul este folosit de peste 4000 de ani ca mirodenie în bucătăriile Siriei, Egiptului antic și ale imperiului Roman. Până în ziua de azi este nelipsit din bucatele grecești și indiene, turcești, mexicane și sudafricane. În Turcia chimionul este folosit și în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită efectelor sale fluidizante.
În România chimionul se mai numește și secărică și este cel mai des folosit sub formă de tinctură sau ceai.
Efecte asupra psihicului:
- întărește nervii
- relaxant
- ajută în situații de stres și nervozitate
- energizant
Efecte asupra corpului:
- aliat al sistemului digestiv
- crește pofta de mâncare
- susține microcirculația
- susține sănătatea inimii
- efect de încalzire
- scade senzația de durere
Cum se utilizează
- Uleiul esențial de chimion, înregistrat ca supliment nutritiv/alimentar poate fi folosit și pentru uz intern.
- zilnic într-o capsulă vegetală în amestec cu un ulei gras pentru susținerea aparatului digestiv
- în emulgator cu ceai pentru relaxarea colicilor, crampelor și balonarilor la adulți
- Comprese pentru susținerea aparatului muscular și al încheieturilor
- Masaj alături de alte uleiuri pentru relaxare și susținerea diminuării durerilor reumatice, pentru diminuarea crampelor și a supra-încordării
ATENȚIE:
Este interzisă utilizarea în timpul sarcinii.
Supradozele au efect narcotic.
În general, persoanele cu probleme de sănătate, vor cere aprobarea doctorului înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
Și în final disclaimer-ul necesar:
Deși articolul este scris cu grijă și resposabilitate, având ca informații de bază cursuri la care am participat și cărți de specialitate, este necesar să adaug următorul disclaimer (declinare de responsabilități):
§§ Declinarea responsabilității medicale
Conținutul oferit aici este destinat strict informarii neutre și a educației generale. Aceste informații nu constituie o recomandare sau o promovare a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor sau a medicamentelor descrise sau menționate. Articolul nu pretinde a fi complet, nici nu garantează actualitatea, corectitudinea și echilibrul informațiilor furnizate. Articolul nu înlocuiește în niciun fel sfatul profesional al unui medic sau farmacist și nu poate fi utilizat ca bază pentru diagnosticarea și inițierea, modificarea sau încetarea tratamentului bolilor. Dacă aveți întrebări sau probleme legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul în care aveți încredere!
Nici Grupul "Imputerniciri: despre femei, mame, copii si sanatate", nici Site-ul www.eternalnature.eu și nici autorii articolelor nu își asumă vre-o răspundere pentru eventualele neplăceri sau daune rezultate din utilizarea informațiilor prezentate aici.
(C) Mihaela Ciobotaru EternalNature.eu
Kommentar hinzufügen
Kommentare
Multumim...important!