Structura chimică a uleiurilor esențiale este extraordinar de complexă
Puțin despre chimia uleiurilor esențiale și disclaimer
STRUCTURA CHIMICĂ A ULEIURILOR ESENȚIALE ESTE EXTRAORDINAR DE COMPLEXĂ:
Majoritatea conțin sute de componente chimice diferite și unice în structura proprie. Uleiurile esențiale sunt supraconcentrate și mult mai eficiente decât plantele uscate. Pentru cantități minuscule de ulei esențial, sunt necesare cantități uriașe de plante. În cazul uleiului esențial de trandafir spre exemplu, und kg din acest prețios ulei se extrage din 2.300 kg de PETALE de trandafir. Câtă suprafață ocupă acești trandafiri nu am socotit, dar vă puteți imagina tăria unei singure picături de ulei esențial de trandafir.
Știați că, cele mai multe parfumuri, nu conțin nici măcar o picătură din astfel de uleiuri? Ci, în general, doar copii chimice ale unor astfel de esențe? Prețul unui parfum, care conține și uleiuri esențiale naturale, crește exponențial în comparație cu esențele chimice.
Uleiurile esențiale sunt diferite față de uleiurile din plante, cum ar fi uleiul de porumb, de nuci sau de măsline. Acestea din urmă, prin structura lor uleioasă, închid sau acoperă porii pielii cu o peliculă uleioasă. În plus, ele reacționează la oxigen, devenind râncede după o vreme și nici nu au efecte antibacteriene. Și uleiurile esențiale, care conțin und procent ridicat de ceară, cum sunt spre exemplu Patschouli, Vetiver și Ulei de Sandal , pot deveni râncede după o vreme de neutilizare. Mai ales, dacă distilarea nu a fost făcută corect și dacă sunt expuse o perioadă mai îndelungată la căldură.
ULEIURILE ESENȚIALE SUNT SUBSTANȚE DESPRE CARE MERITĂ SĂ TE INFORMEZI ȘI DE CARE MERITĂ SĂ TE OCUPI.
În mod ideal, fiecare utilizator are cunoștinte măcar de bază înainte de a începe folosirea lor. Cine mai are și timp să se ocupe de partea chimica a lor, e un câștigător. Din păcate, astfel de cunoștinte în domeniul chimic nu se caută și nu se predau prea des, și asta nu numai din motivul că profu sau profa de Chimie era un tiran și nu am înțeles materia ( ) ci poate pentru că mulți avem dificultăți în a înțelege această materie complexă. De aceea, și evident si din cauza unor motive mai substanțiale ce nu pot fi menționate, există și lipsa de cercetari academice și doar puține "dovezi științifice" care să ateste efectele lor terapeutice. Adică, ce firmă ar dori să plătească studii științifice pe uleiuri care nu pot fi patentate?!? Mă întreb și eu…
Dacă în USA oricine se poate numi Terapeut în Aromaterapie, titlul nefiind protejat de lege, în UE standardele de a fi "TERAPEUT" sunt foarte înalte.
De aceea cei mai mulți sunt, aici, un fel de consilieri și nu au voie să desfășoare activități ce urmăresc "vindecarea" unei boli cu ajutorul aromaterapiei și implicit a uleiurilor esențiale. Astfel nici eu, nu fac decât să vă prezint informații adunate din literatura de specialitate și experiențe terapeutice documentate sau proprii, fară un îndemn spre uz terapeutic.
CHIAR TE ROG SĂ ÎNȚELEGI ASTA CA PE UN DISCLAIMER:
nu sunt terapeut și tot ce scriu are rol strict educativ și nu trebuie interpretat ca schemă de uz în scop terapeutic. Cel mult de pe poziția de consilier, îți pot da un sfat sau două, de cum îți poți păstra SĂNĂTATEA, dar în nici un caz de cum să scapi de boli.
Sper că diferența este clară.
Evident responsabilitatea utilizării îți aparține în totalitate.
Cu atât mai mult încurajez informarea înainte de utilizare.
Și pentru că am bifat și clarificarea legală, continui cu informații tot legate de chimie (dar numai pentru că sunt interesante).
Nici un ulei esențial nu este doar o "substanță". Fiecare poate conține chiar și 80 până la 300 de compuși chimici, care variază și în funcție de plantă. De exemplu, uleiul de Lavanda este un ulei foarte complex din punct de vedere chimic, conțînând un număr ridicat de compuși. Este important de știut și faptul că, datorita variabilității compușilor chimici, care au și o cotă parte în efectul terapeutic, acest efect terapeutic poate varia, chiar de la clasă la clasă.
Un mic exemplu: uleiul esențial de busuioc. Chiar dacă, pe toate sticluțele scrie busuioc, și numele botanic este "Ocinum basilicum", efectul terapeutic poate fi în mod individual foarte diferit, în funcție de compușii chimici. Busuiocul conține o parte de compuși chimici, asemănători uleiului esențial de fenicul, care susțin un efect antiseptic. Un alt tip de busuioc, unul care conține o mare parte din alt compus chimic (Methylchavicol) are un efect preponderent antiinflamator dar nu atât de mult antiseptic. Și iarăși un alt fel de busuioc, care conține mai mult Eugenol, are efectul amândurora, deci și antiseptic și inflamator.
În plus metoda și numărul de repetare al distilarii poate avea efecte diferite asupra compușilor chimici. Astfel folosierea aceleiași masă de plante pentru o a 2-a sau chiar a 3-a distilare, nu vă mai avea aceeași bogăție de compuși chimici ca la prima mână. La fel, și presiunea, dar și temperatura ridicată, deteriorează structura chimică a extrasului. De aceea, prețul uleiurilor esențiale de calitate e semnificant mai ridicat. Cele mai neplăcute surprize le ai, când cumperi uleiuri esențiale, care sunt și "îmbogățite chimic" sau "lungite" cu substanțe de tot felul, de la dizolvanți până la mirosuri nenaturale. O problemă e și faptul că, astfel de trucuri, pot fi detectate în general numai în laborator. Utilizatorii versați sunt, în schimb, în stare, să "simtă" diferență.
Până la informația următoare, numai iubire!
Kommentar hinzufügen
Kommentare